ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ


ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ 

       Το Κέντρο Υγείας Λαυρίου από 6μήνου διαθέτει καρδιολόγο και θα θέλαμε να παρουσιάσουμε κάποια στατιστικά της κίνησης του καρδιολογικού ιατρείου.


       Κρίνουμε ότι είναι απαραίτητο οι πολίτες της Λαυρεωτικής να γνωρίζουν το έργο που παράγεται στο Κέντρο Υγείας και να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των υπηρεσιών που προσφέρονται και τις οποίες μπορεί να ωφεληθεί ο κάθε πολίτης. Σταδιακά θα ακολουθήσουν ενημερώσεις με στατιστικά στοιχεία και για τα υπόλοιπα ιατρεία του Κέντρου Υγείας Λαυρίου. 

Μέχρι σήμερα εξετάσθηκαν 1800 ασθενείς σε τακτικά ραντεβού. Στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθεί και ένας αριθμός έκτακτων καρδιολογικών περιστατικών τα οποία όμως καταγράφονται στο Ιατρείο Εκτάκτων Περιστατικών του Κέντρου Υγείας. 

      Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας διαθέτει από 6μήνου σύγχρονο υπερηχοτομογράφο κατόπιν προσπάθειας της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής και συγκεκριμένα της υποδιοικήτριας Κας Κισκήρα. 
 Ο υπερηχοτομογράφος μένει μερικώς αναξιοποίητος (εκτελούνται μόνο υπέρηχοι καρδιολογικοί και γυναικολογικοί) γιατί σε 6 συνολικά προκηρύξεις ιατρού ακτινολόγου δεν έχει εκδηλωθεί κανένα ενδιαφέρον. 
 Οι λόγοι της μη πλήρωσης θέσεως είναι πολλοί, όμως κύριες αιτίες είναι η απόσταση από την Αθήνα και η δυσκολία στην πρόσβαση με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 
Πρόσφατα αποφασίστηκε να προκηρυχτεί μόνιμη θέση ιατρού ακτινολόγου και έτσι θα συμπληρωθεί οριστικά το κενό στην λειτουργία του ακτινολογικού τμήματος του Κέντρου Υγείας. Μέχρι να ξεπεραστεί το γραφειοκρατικό/διαδικαστικό μέρος της πλήρωσης θέσης ακτινολόγου, ορίστηκε από την προσεχή εβδομάδα να επισκέπτεται κάθε Τέταρτη ιατρός ακτινολόγος από το Κέντρο Υγείας Μαρκοπούλου. 

 Γιατί στα στατιστικά της καρδιολόγου αναφέρεται η λειτουργία του υπερηχοτομογράφου? 
 Η καρδιολόγος αξιοποίησε, προς τιμή της, τον υπάρχοντα υπερηχοτομογράφο και στην περίοδο των 6 μηνών πραγματοποίησε 250 triplex καρδίας.

 Το κάθε triplex, όταν συνταγογραφηθεί ηλεκτρονικά από τον γιατρό, έχει κόστος 60 ευρώ για κράτος ενώ για τον ασθενή 10 ευρώ ως συμμετοχή εφ’ όσον η εξέταση εκτελεστεί σε κάποιο ιδιωτικό συμβεβλημένο διαγνωστικό κέντρο. 
Εάν πραγματοποιηθεί σε κρατικό φορέα (όπως το Κέντρο Υγείας) η συμμετοχή του ασφαλισμένου και το κρατικό κόστος είναι μηδενικά. 
 Εκτός από την διαγνωστική αξία στα χέρια της καρδιολόγου, τα 250 triplex σημαίνουν ότι το Κράτος επωφελήθηκε στο 6μήνο (250x60) περίπου 15.000 ευρώ και οι ασθενείς (250x10) περίπου 2500 ευρώ. 
Η εξοικονόμηση 17500 ευρώ σε 6 μήνες πρακτικά σημαίνει ότι η αξία του υπερηχοτομογράφου αποσβέστηκε σε 6 μήνες. 

 Πολλοί μισούν τα στατιστικά. Οι αριθμοί όμως λένε, σχεδόν πάντα, την αλήθεια. 
 Η παρουσία της ευσυνείδητης, άξιας και ικανής καρδιολόγου που σήμερα στελεχώνει το Κέντρο Υγείας Λαυρίου προσφέρει απτή κοινωνική παροχή στους πολίτες της περιοχής αλλά και στο Κράτος. 
Θα μπορούσε να ήταν αδρανής. Κανείς δεν θα έλεγε τίποτε. Αξίζει συγχαρητηρίων. 
 Όλα τα ανωτέρω πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν από τους αρμόδιους. 
Η βέλτιστη λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι αναγκαία. Απαιτεί περισσότερους γιατρούς-νοσηλευτές και αρτιότερο εξοπλισμό για να μπορεί να αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία, να προσφέρει καλύτερη ποιότητα υγείας και να σταθεί δίπλα στον πολίτη που σήμερα τόσο πολύ το χρειάζεται. 
 Γίνεται προσπάθεια. Δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει ευκίνητη, γρήγορη και αποτελεσματικότερη.


 Βλαχογιάννης Νίκος 
Συντονιστής - Διευθυντής Κέντρου Υγείας Λαυρίου