ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ (ΧΑΠ)


Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια(ΧΑΠ), είναι  ένα νόσημα από το οποίο πάσχουν κυρίως καπνιστές, αν και σε μικρότερο ποσοστό προσβάλλει κ άτομα που δεν έχουν καπνίσει (κυρίως σε περιπτώσεις με επαγγελματική επιβάρυνση και σε χρόνιες/υποτροπιάζουσες σοβαρές λοιμώξεις του αναπνευστικού).
Είναι συχνή νόσος (περίπου το 8% του πληθυσμού πάσχει από ΧΑΠ) και πια αφορά και τα 2 φύλα σχεδόν εξίσου, σε αντίθεση με παλαιότερα που εμφανιζόταν κυρίως σε άνδρες, ενώ για το πόσο σοβαρή νόσος είναι, αρκεί να παρατηρήσει κανείς ότι το 2020 εκτιμάται ότι θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως.
Η εμφάνιση της ΧΑΠ, αρχικά είναι συνήθως με χρόνιο βήχα και απόχρεμψη (αυτό που πολλοί περιγράφουν ως ‘’τσιγαρόβηχα’’, καθώς και δύσπνοια στην κόπωση/άσκηση-πχ.  όταν ανεβαίνει κάποιος σκάλες ή περπατά γρήγορα σε ευθεία. Αρμόδιος ειδικός για τη διάγνωση , την παρακολούθηση και τη θεραπεία της ΧΑΠ είναι ο Πνευμονολόγος. Πάντως,  αν ένας καπνιστής εμφανίζει  έστω σε ήπιο βαθμό, κάποιο/α από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να μιλήσει με το γιατρό του, καθώς είναι πολύ πιθανό να έχει ΧΑΠ
Στη διάγνωση θα βοηθήσει το ιστορικό, η κλινική εξέταση και η ακτινογραφία, αλλά η σημαντικότερη εξέταση που θα δείξει και το πόσο σοβαρή είναι η νόσος, είναι η ΣΠΙΡΟΜΕΤΡΗΣΗ ενώ τα αέρια αρτηριακού αίματος και η αξονική τομογραφία είναι χρήσιμα σε επιλεγμένους ασθενείς, κυρίως σε σοβαρά στάδια της νόσου.
Η ΧΑΠ δεν θεραπεύεται ριζικά, αλλά είναι αντιμετωπίσιμη. Στα αρχικά στάδια, χορηγείται αγωγή με εισπνεόμενα φάρμακα (σκέτα ή σε συνδυασμούς) ενώ σε πιο προχωρημένη πάθηση, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον οξυγονοθεραπεία, αποκατάσταση και, σπάνια, χειρουργική θεραπεία. Σε όλους όσους πάσχουν από ΧΑΠ, συνιστάται αντιγριπικός και  αντι-πνευμονιοκοκκικός  εμβολιασμός, τακτική παρακολούθηση από Πνευμονολόγο και , κυρίως, διακοπή του καπνίσματος το οποίο είναι και το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος  ώστε να ελέγξει  την νόσο, να ανακόψει την πρόοδό της, και ενδεχομένως, να την αναστρέψει σε κάποιο βαθμό.

ΜΠΕΡΩΤΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
πνευμονολόγος

Ιατρός ΕΣΥ Κέντρου Υγείας Λαυρίου