ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: ΠΑΜΕ ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΒΗΜΑ


Όλοι θυμούνται ότι πριν 2 περίπου χρόνια  έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, τόσο στο Λαύριο όσο και στο Υπουργείο, για να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας Λαυρίου.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά.

-          Θέσαμε ως  πρώτο μας στόχο την καλύτερη  δυνατή στελέχωση του Κέντρου Υγείας Λαυρίου και τον αρτιότερο εξοπλισμό.


Προσπαθήσαμε και συνεχίσουμε να προσπαθούμε γιατί είναι ο βασικότερος παράγοντας για να λειτουργήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προβλήματα ακόμη υπάρχουν.  Όμως  ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό  καταβάλουμε προσπάθειες  να τα επιλύσουμε μέσα στα πλαίσια της λογικής και της κατανόησης  από πλευράς των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

-          Ο δεύτερος στόχος μας ήταν η αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.

Οι κτιριακές υποδομές από το 1983, με ελάχιστες εξαιρέσεις , είχαν αφεθεί στο πέρασμα του χρόνου.
Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με την 1η Υ.ΠΕ. ( Υποδιοικήτρια Κα Κισκήρα Χρυσάνθη)  τον Δήμο Λαυρεωτικής  (Δήμαρχο κ. Λουκά Δημήτριο),  τον Πρόεδρο της ΔΑΝΕΤΑΛ  (κ. Ζαγουρή Χ.),  τον Πρόεδρο της ΔΕΑΤΥΛ (κ. Κωστάλα), τον Αντιδήμαρχο κ Τσίκλο,  τον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου (κ. Μαραγκουδάκη),  την εθελοντική ομάδα «Δίανθος» (κ. Βαφειάδη) αλλά και απλούς πολίτες, το Κέντρο Υγείας Λαυρίου έχει αλλάξει όψη. Επίσης, εθελοντές μας παρέδωσαν  δωρεάν έτοιμες και ώριμες  αρχιτεκτονικές  μελέτες για την καλύτερη λειτουργικότητα του Κέντρου Υγείας.
Όλους αυτούς τους φορείς  τους πείσαμε, τους εμπνεύσαμε ότι το Κέντρο Υγείας  Λαυρίου αποτελεί κοινό σπίτι όλων των πολιτών και ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, οφείλει και πρέπει να προσφέρει.  

Τι έχουμε επιτύχει μέχρι τώρα:
·         Βάφτηκαν  όλοι οι  εσωτερικοί χώροι του Κέντρου Υγείας.
·          Βάφεται και επιδιορθώνεται  όλη η εξωτερική τοιχοποιία του κτιρίου.
·          Δημιουργήσαμε 3 νέες αίθουσες και ετοιμάζουμε άλλες δύο για να μπορούμε να υποδεχθούμε νέους γιατρούς.
·         Αξιοποίησαμε κάθε αδρανή χώρο ώστε να είναι λειτουργικός βάσει αρχιτεκτονικών μελετών.
·         Έγινε απόσυρση και αντικατάσταση χαλασμένου και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού που καταλάμβανε πολύτιμο χώρο στη δομή.
·         Αναδιοργανώθηκαν και εμπλουτίστηκαν οι αποθήκες πάσης φύσεως αναλώσιμων, υγειονομικών και ιατροφαρμακευτικών υλικών.
·         Το υπόγειο καθαρίστηκε και ευπρεπίστηκε.
·         Βάλαμε τάξη στο αρχείο του Κέντρου που ήταν παρατημένο σε χώρους ακατάλληλους .
·         Φροντίσαμε ώστε τα ασθενοφόρα να έχουν ασφαλή και άνετη πρόσβαση.
·         Αλλάξαμε όλη την ηλεκτρολογική εγκατάσταση καθώς επί  30 χρόνια δεν είχε προβλεφθεί ρελέ διαφυγής.
·         Οι κήποι και όλοι οι εξωτερικοί χώροι καθαρίστηκαν και φυτεύτηκαν με λουλούδια από το φυτώριο του Δίανθου και από συνεισφορά πολιτών. 
·         Αναζητούμε ακόμη τρόπο να θέσουμε σε λειτουργία τους ηλιακούς θερμοσίφωνες (βρίσκονται σε αχρηστία από τότε που τοποθετήθηκαν, εδώ και 20 χρόνια!!) για να έχουμε ζεστό νερό.
·         Προωθήσαμε  νέα προγράμματα στην μαθητική κοινότητα που την επόμενη σχολική χρονιά θα επεκταθούν.
·         Δημιουργήσαμε ηλεκτρονική σελίδα για την άμεση ενημέρωση των πολιτών.
·          Προωθούμε, με πολλές αντιδράσεις,  την ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ του προσωπικού.

Είμαστε ικανοποιημένοι με όλα αυτά?
Η απάντηση είναι κατηγορηματικά : όχι!!  Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.
Οι προτάσεις μας και οι απόψεις μας έχουν κοινοποιηθεί στους αρμόδιους φορείς.
Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για ακόμη περισσότερα.

Άμεση προταιρεότητά μας είναι, όταν το επιτρέψει η στελέχωση,  η δημιουργία περιφερειακών ιατρείων με αρχή τα Λεγραινά και το Βρωμοπούσι, ώστε οι ασθενείς να έχουν αμεσότερη πρόσβαση σε γιατρό είτε για εξέταση, είτε για συνταγογράφηση.

Με την συνεχή αρωγή της 1ης ΥΠΕ και των τοπικών φορέων  και πολιτών  θα συνεχίσουμε το έργο της αναβάθμισης του Κέντρου Υγείας  που τόση ανάγκη το έχει η περιοχή.
  


Ο Συντονιστής – Διευθυντής
Βλαχογιάννης Νικόλαος