ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: 29/10 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΨΩΡΙΑΣΗΣΗ ψωρίαση είναι μια χρόνια και συστηματική φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει κυρίως το δέρμα.
Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος, όπως τα γόνατα, οι αγκώνες, οι παλάμες, τα πέλματα, η πλάτη, το τριχωτό της κεφαλής, τα νύχια κ.α. και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις¹.

 Όταν κάποιος πάσχει από ψωρίαση, το δέρμα του ανανεώνεται μέσα σε μόλις 3-4 ημέρες, ενώ η διαδικασία αυτή συνήθως απαιτεί 45 ημέρες2. Οι ψωριασικές πλάκες που είναι εμφανείς στο δέρμα δεν είναι τίποτα περισσότερο από συσσωρευμένα δερματικά κύτταρα, που όμως προκαλούν πάχυνση της επιδερμίδας, ερυθρότητα, έντονη απολέπιση, αλλά και κνησμό, πόνο και δυσφορία στο δέρμα1,2.
Η ψωρίαση ΔΕΝ είναι μεταδοτική3. Δεν μεταδίδεται με κανέναν τρόπο, ούτε για παράδειγμα αν αγγίξετε το δέρμα που πάσχει, μοιραστείτε φαγητό ή κολυμπήσετε μαζί με έναν πάσχοντα.
Είναι σημαντικό να διαδώσουμε αυτό το μήνυμα και να στηρίξουμε ουσιαστικά τους ανθρώπους που ζουν με τη νόσο, καθώς η μεταδοτικότητα είναι ο πιο συχνός μύθος που συνδέεται με την ψωρίαση και δημιουργεί μεγάλη συναισθηματική επιβάρυνση και κοινωνικό στρες στους πάσχοντες.
Τα ακριβή αίτια της ψωρίασης δεν είναι γνωστά.
 Θεωρείται αποτέλεσμα διαταραχής του ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού, γενετικής προδιάθεσης και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το στρες, τραυματισμοί του δέρματος, λοιμώξεις, κάπνισμα, αλκοόλ ή και ορισμένα φάρμακα βρίσκονται, επίσης, μεταξύ των επιβαρυντικών παραγόντων εμφάνισης ή έξαρσης της νόσου.
Η ψωρίαση είναι μια σχετικά συχνή πάθηση. Επηρεάζει περίπου το 2-3% του πληθυσμού παγκοσμίως, εμφανίζεται στο ίδιο ποσοστό στους άνδρες και τις γυναίκες και συχνά εκδηλώνεται μεταξύ 15-30 ετών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι, περίπου 200 χιλιάδες ασθενείς πάσχουν από ψωρίαση2.
Είναι δερματοπάθεια, αλλά δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα. Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από συστηματική φλεγμονή, γι΄αυτό και μπορεί να επηρεάσει συνολικά τον οργανισμό με πολλούς τρόπους. Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για άλλες παθήσεις όπως: η ψωριασική αρθρίτιδα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το μεταβολικό σύνδρομο, τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, η κατάθλιψη κ.α.3
Ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της πάθησης, η ψωρίαση πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποφασιστικά, με την κατάλληλη, εξατομικευμένη ιατρική φροντίδα από τον ειδικό δερματολόγο. Η πρόοδος της επιστήμης στην ψωρίαση είναι διαρκής και υπάρχουν πλέον πολλές θεραπευτικές επιλογές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ψωρίασης.