ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: ΕΞΟΠΙΣΜΟΣ ΜΕ ΚΑΡΔΙΟ-ΤΟΚΟ-ΓΡΑΦΟ


Ο Εξοπλισμός και η επιστημονική στελέχωση του Κέντρου Υγείας Λαυρίου συνεχίζεται.
Αυτή τη φορά σειρά είχε ο εξοπλισμός του γυναικολογικού τμήματος  με καρδιο-τοκο-γραφο.

Τι είναι ο καρδιοτοκογραφος.;
Ως γνωστό το έμβρυο αναπτύσσεται στο ασφαλές περιβάλλον της μήτρας απομονωμένο από τον έξω κόσμο. Η κατάσταση αυτή καθιστά δυσχερή την παρακολούθηση της κατάστασής του.

Το καρδιοτοκογράφημα είναι μια απλή εξέταση, ανώδυνη, ακίνδυνη που κύρια συνιστάται   για τη σωστή παρακολούθηση των εγκύων κυρίως στο τρίτο τρίμηνο, η οποία μας δίνει χρήσιμα στοιχεία για την υγεία του μωρού.

 Η έγκυος ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι ή με μία πολυθρόνα σε ανάκληση. 

Στη συνέχεια ο ιατρός ακουμπά στην κοιλιά σας τις δύο «κεφαλές» του καρδιοτοκογράφου, οι οποίες και στερεώνονται στη θέση τους με ελαστικές ζώνες. Οι κεφαλές δεν είναι τίποτε άλλο παρά επίπεδοι πλαστικοί αισθητήρες. Η μία κεφαλή καταγράφει τον καρδιακό παλμό του μωρού, ενώ η άλλη τις συσπάσεις της μήτρας. 

Επίσης δίνεται και ένα πλαστικό κουμπί και ζητείται να το πατάτε, όποτε αισθάνεστε κινήσεις του μωρού.
Ο καρδιακός ρυθμός του μωρού, οι ενδεχόμενες συσπάσεις της μήτρας και οι κινήσεις του μωρού καταγράφονται σε μία επιμήκη χάρτινη ταινία, την οποία «διαβάζει» μετά το πέρας της εξέτασης ο ιατρός.
Το καρδιοτοκογράφημα διαρκεί συνήθως 15 με 20 λεπτά, αλλά δεν είναι σπάνιο να ζητηθεί κατά περίπτωσιν και παράταση της εξέτασης. 

Όσο ο καρδιοτοκογράφος καταγράφει τα στοιχεία, εσείς παραμένετε ξαπλωμένη, ενώ μπορείτε να ακούτε και την καρδιά του μωρού σας να κτυπάει. Φυσικά, αφού συνήθως η εξέταση αυτή γίνεται σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο, μπορεί να παρευρίσκεται και ο σύντροφός σας. 

Αν το έμβρυο δεν κινείται, αυτό δεν σημαίνει πως υφίσταται απαραίτητα κάποιο πρόβλημα, ενδεχομένως απλά να κοιμάται. Στην περίπτωση αυτή, ίσως διακοπεί προς στιγμήν η εξέταση, προκειμένου να φάτε κάτι γλυκό, αφού συνήθως η αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα σας, που επακολουθεί «ξυπνάει» το μωράκι, ή ο ιατρός να κινήσει απαλά το μωρό ασκώντας ήπια πίεση στην κοιλιά σας.

Με την εξέταση αυτή εν πρώτοις ελέγχουμε αν η κυκλοφορία του αίματος μεταξύ εμβρύου και μητέρας είναι επαρκής.

Το καρδιοτοκογράφημα βασίζεται στην αρχή, πως αν η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο αρκεί, για να καλύψει τις μεταβολικές του ανάγκες, τότε ο καρδιακός του ρυθμός θα κυμαίνεται εντός των φυσιολογικών παραμέτρων.

Ένα άλλο στοιχείο, που καταγράφει ο καρδιοτοκογράφος είναι και οι συσπάσεις της μήτρας.
Η καταγραφή συσπάσεων πριν από τη συμπλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα για πρόωρο τοκετό και συνιστάται η λήψη των αντίστοιχων μέτρων, που αποσκοπούν στην προστασία από το ενδεχόμενο αυτό.

Επίσης, αν παρατηρηθεί, πως η καρδιακή συχνότητα του μωρού «πέφτει» όταν υπάρχει σύσπαση, αυτό είναι μια ένδειξη ενδεχόμενης δυσχέρειας του μωρού και δεν αποκλείεται να συσταθεί άμεση πρόκληση τοκετού.

Το καρδιοτοκογράφημα είναι αξιόπιστο σε ό,τι αφορά την ορθή οξυγόνωση του μωρού από τη συμπλήρωση 28 εβδομάδων κι έπειτα. Όμως δεν είναι σπάνιο να ζητηθεί καρδιοτοκογράφημα και πριν από το ορόσημο αυτό προκειμένου να εξακριβωθεί, αν υπάρχουν πρόωρες συσπάσεις.

Τα στοιχεία, που λαμβάνουμε από το καρδιοτοκογράφημα, συχνά τα συνδυάζουμε με στοιχεία από τον υπερηχογραφικό έλεγχο, ώστε να σχηματίσουμε πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση του μωρού.