ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: ΠΡΟΚΥΡΗΞΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΠαρότι οι πρόοδοι στην επείγουσα καρδιακή φροντίδα συνεχίζουν να βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή ανακοπή, αυτή παραμένει παγκοσμίως βασική αιτία θανάτου.

Οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιακή ανακοπή συμβαίνουν αιφνίδια, εκτός νοσοκομείου, χωρίς ή με ελάχιστη προειδοποίηση, από ένα σύνδρομο που αποκαλείται αιφνίδιος καρδιακός θάνατος. 

Το συχνότερο αίτιο της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής είναι μια διαταραχή του καρδιακού ρυθμού που ονομάζεται κοιλιακή μαρμαρυγή (Ventricular Fibrillation – VF) και η οποία πρέπει άμεσα (εντός 3 λεπτών) να αναταχθεί (διορθωθεί) με ηλεκτρική απινίδωση (ασυγχρόνιστη κένωση συνεχούς ηλεκτρικού ρεύματος) με την βοήθεια του απινιδωτή ώστε να αποκατασταθεί φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός.

Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED) είναι μια φορητή συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και αν διαγνώσει κάποιο πρόβλημα το οποίο χρίζει απινίδωσης, τότε προχωράει στην απινίδωση για να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στην σωστή συχνότητά του.

Αν και παλαιότερα, οι απινιδωτές ήταν περίπλοκοι και δύσχρηστοι που μόνο επαγγελματίες υγείας με εκτεταμένη εκπαίδευση στην ερμηνεία του καρδιακού ρυθμού μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν, σήμερα οι απινιδωτές που χρησιμοποιούνται δεν περιορίζονται μόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων, αλλά πλέον τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους, ξενοδοχεία, υπουργεία, συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους, αεροδρόμια, γήπεδα, γυμναστήρια, χώρους συναυλιών, πλοία, χιονοδρομικά κέντρα, σχολεία, ναούς, εργοστάσια, ιδιωτικές εταιρίες, περιπολικά αστυνομίας, πυροσβεστικά οχήματα και ακόμα και σε κατοικίες.

Η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα, εχει προκυρήξει διαγωνισμό για την προμήθεια 30 αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών για τα Κέντρα Υγείας και μεταξύ αυτών το Κέντρο Υγείας Λαυρίου. (https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9B%CE%934469%CE%9726-%CE%9A9%CE%A1?inline=true

Για τον λόγο αυτό προγραμματίζουμε την εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία σεμιναρίων BLS (Basic Life Support - βασική καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση και χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή) αρχικά για  νοσηλευτές και σε δεύτερο χρόνο για ευρύ κοινό στο χωρο του Κέντρου Υγείας Λαυρίου..