ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΠΙΕΣ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝΠροχθές μια κάμπια πεύκου έκανε την εμφάνισή της στο διάδρομο Κέντρο Υγείας και έτσι είπαμε να ασχοληθούμε τώρα στην αρχή με το θέμα αυτό.

Η κάμπια των πεύκων που εκτός από τις μεγάλες καταστροφές που προκαλεί στα πευκοδάση . κυρίως δε στα νεαρά δέντρα, προκαλεί και στον άνθρωπο, αλλά και στα ζώα πολλές αλλεργίες καμιά φορά  επικίνδυνες και για τη ζωή τους.

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που προσβάλλονται από  τα τριχίδια της κάμπιας, αλλά και οι τετράποδες φίλοι μας, οι σκύλοι και λιγότερο οι γάτες. Οι σκύλοι βλέπουν τις κάμπιες, όταν αυτές κατέρχονται προς το έδαφος, και ορμούν σε αυτές. Η επαφή με τα τριχίδια, και μάλιστα τόσο βίαιη στην περίπτωση αυτήν, προκαλεί μια αλλεργική αντίδραση γύρω από το στόμα του ζώου, τη γλώσσα και το ρύγχος.

 Ιδιαίτερη φροντίδα, επίσης, πρέπει να επιδεικνύουν οι διευθυντές των σχολείων για την έγκαιρη καταπολέμηση της κάμπιας των πεύκων που υπάρχουν κοντά στο σχολείο τους ή καμιά φορά και μέσα στον αύλειο χώρο του σχολείου τους. Ακόμη να λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα αυτόν , όταν οδηγούν τα παιδιά  περίπατο στην εξοχή καλό είναι να αποφεύγουν μέρη στα οποία υπάρχουν πεύκα, για να αποφύγουν τέτοιες ανεπιθύμητες αλλεργιογόνες καταστάσεις.

Οι Δήμοι που έχουν την ευθύνη για τα πάρκα, τα άλση και για το πράσινο της περιοχής τους επιβάλλεται να αρχίζουν εγκαίρως την καταπολέμηση της πευκοκάμπιας, όταν στην περιοχή τους φύονται πεύκα.

Για τον λόγο αυτό στείλαμε έγγραφο στο Δασαρχείο και στον Δήμο.

Για την καταπολέμηση της κάμπιας ακολουθήθηκαν διαχρονικά διάφορες μέθοδοι. Σήμερα χρησιμοποιούνται βιολογικού τύπου παρασκευάσματα που περιέχουν το βάκιλο Bacillous thupiengiensis kursiaki.
Στην περίπτωση μεμονωμένων δέντρων ή μικρών συστάδων γίνεται πλήρης διαβροχή της κόμης του δέντρου από το έδαφος.