ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: ΜΑΡΤΙΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΠΑΧΕΟΣ ΕΝΤΕΡΟΥ


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελεί τον 3ο πιο συχνό καρκίνο σε άντρες και γυναίκες και την 3η αιτία θανάτου από καρκίνο
Μεγάλο ποσοστό αυτών των θανάτων θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν τηρούνταν τα προγράμματα πρόληψης.


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα άνω των 50 ετών.

Συνήθως ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά από έναν απλό καλοήθη πολύποδα οποίος όμως μετατρέπεται σε καρκίνο, μέσα σε διάστημα 10-15 ετών.

Δεν μετατρέπονται όμως όλοι οι πολύποδες σε καρκίνο.

Υπολογίζεται ότι ένα στα τρία άτομα θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του έναν ή περισσότερους πολύποδες στο παχύ έντερο ενώ ένα στα 20 θα νοσήσει από καρκίνο στο παχύ έντερο.

Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι παρουσία αίματος στα κόπρανα. Άλλα συμπτώματα είναι η μέλαινα (μαύρα σαν πίσσα κόπρανα), αλλαγή των συνηθειών του εντέρου (διάρροια/δυσκοιλιότητα), πόνος στην κοιλιά, φούσκωμα και αδικαιολόγητη απώλεια βάρους.

Δυστυχώς όμως, όπως και για τους περισσότερους καρκίνους, ο καρκίνος του παχέος εντέρου δεν δίνει συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Όταν αρχίζουν τα συμπτώματα συνήθως το στάδιο είναι προχωρημένο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να σεβόμαστε της οδηγίες για πρόληψη και πρώιμη διάγνωση.

Οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου είναι:

Η κληρονομικότητα: Ασθενείς με συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου έχουν 2 με 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν και οι ίδιοι καρκίνο. Επίσης υπάρχουν γνωστές γενετικές ανωμαλίες που προκαλούν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Οι πολύποδες του παχέος εντέρου: κυρίως όταν είναι πάνω από 2 εκατοστά ή είναι  πολλαπλοί.
Έλλειψη σωματικής άσκησης – Καθιστική ζωή: Η Αμερικανική Ογκολογική Εταιρία συστήνει τουλάχιστον 30 λεπτά ήπιας σωματικής άσκησης 5 φορές την εβδομάδα.
Παχυσαρκία: αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου κυρίως στους άνδρες και ιδιαίτερα σε άτομα με μεγάλη περιφέρεια μέσης (κοιλιακή παχυσαρκία)
Αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος: κυρίως όταν ψήνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για πολύ ώρα.
Κάπνισμα: αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κυρίως 30-40 χρόνια μετά από την έναρξη του καπνίσματος.
Κατανάλωση αλκοόλ: Ασθενείς που καταναλώνουν 2-4 ποτά την ημέρα έχουν 23% μεγαλύτερη πιθανότητα για καρκίνο

Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες για πρόληψη και πρώιμη διάγνωση;

 Ο προσυμπτωματικός έλεγχος (προτού δηλαδή παρουσιαστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα) για τον καρκίνο του παχέος εντέρου πρέπει να ξεκινάει από την ηλικία των 50 ετών για όλα τα άτομα που δεν  έχουν κάποιο σημαντικό παράγοντα κινδύνου. 
Αυτό γίνεται με Κολονοσκοπιση ανά 10 χρόνια τουλάχιστον και με εξέταση για Ανίχνευση Αιμοσφαιρίνης Κοπράνων μια φορά το χρόνο. 

Σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να ξεκινά σε μικρότερη ηλικία ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού. Προφανώς  όσο πιο αρχικό είναι το στάδιο τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα για θεραπεία, για μικρότερη επέμβαση και ταχύτερη ανάρρωση.

Γενικό πλάνο πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου
Τακτικός έλεγχος με κολονοσκόπιση και ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα από την ηλικία των 50 ή σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού
Διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος
Ισορροπημένη διατροφή με αρκετά γεύματα φρούτων/λαχανικών/δημητριακών κάθε ημέρα και περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος
Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ
Διακοπή καπνίσματος
Τακτική φυσική άσκηση