ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: ΧΩΡΟΙ ΕΠΟΠΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (ΧΕΧ)


Ένα νέο σημαντικό νομοσχέδιο πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή και αφορά  τους  Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) ναρκωτικών για τους ενδοφλέβιους χρήστες ναρκωτικών.


Είναι χώροι που θα μπορούν οι χρήστες να κάνουν ελεύθερα χρήση, παρουσία προσωπικού, αφού θα έχουν καταγραφεί στους σχετικούς καταλόγους και θα έχουν αποκτήσει την κάρτα τους!  

Έτσι η χρήση, με βάση τη λογική του Ν/Σ, θα είναι ασφαλής, δεν θα πεθάνουν από υπερβολική δόση, αφού θα υπάρχει επιτόπου το εκπαιδευόμενο προσωπικό για να τους επαναφέρει.

Επίσης θα περιοριστούν οι συνέπειες από την χρήση όπως βλάβες στο συκώτι, στα νεφρά και στους πνεύμονες, μολύνσεις και αποστήματα, υποσιτισμός, απώλεια βάρους κ.λ.π

Η ίδρυση και λειτουργία των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης (ΧΕΧ) περιορίζεται σε εγκεκριμένους φορείς (ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, ΨΝΑ, ΨΝΘ) αρχικά στο κέντρο της Αθήνας ύστερα από άδεια που δίνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, στην οποία καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας τους, τα ζητήματα στελέχωσης και στέγασης τους, καθώς και η ανάπτυξη και λειτουργία Μητρώου Καταγραφής  

Ένα από τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί είναι η συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών που έχουν σχετική εμπειρία στο χώρο των ψυχοδραστικών ουσιών, ώστε να ενθαρρυνθεί η λειτουργία ΧΕΧ σε περισσότερες περιοχές και να δώσει επιπλέον ώθηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών από την τοπική αυτοδιοίκηση για ένα θέμα που το ζουν καθημερινά και που οι πολίτες τους καταλογίζουν ευθύνες.

Ήδη οι πολλοί τοπικοί φορείς και Δημοτικές Αρχές έχουν πάρει θετική στάση έναντι του Νομοσχεδίου με κύριο εκφραστή τον Δήμαρχο Αθηναίων κ Καμίνη  ο οποίος δήλωσε «Το Παρίσι, το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη έχουν άλλη γνώμη. Χάραξαν με επιτυχία ένα δρόμο που πρέπει να δοκιμάσουμε, ένα δρόμο τον οποίο στη χειρότερη περίπτωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε»