ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: ΕΠΙΛΟΧEΙΟΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΜΑΙΑΣ Φανής Φ. Ζαχείλα – Δαμαρλάκη


Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος ευεξίας και οι περισσότερες  γυναίκες είναι χαρούμενες στη διάρκειά της. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ένα σύνολο ψυχολογικών ή ψυχιατρικών προβλημάτων υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν αυτή την περίοδο, με μορφή διαταραχών όπως η κατάθλιψη.

Οι γυναίκες με ιστορικό κατάθλιψης έχουν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ στη λοχεία η επίπτωση των ψυχικών αυτών διαταραχών αυξάνει σημαντικά. Η επιλόχειος κατάθλιψη αναφέρεται στην εμφάνιση κατάθλιψης στη μητέρα μετά την γέννηση του παιδιού της.
Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να τη συγχέουμε την μελαγχολία που οι περισσότερες γυναίκες αισθάνονται γύρω στο 3ο-4ο 24ωρο από τον τοκετό, που είναι φυσιολογική και οφείλεται στη αλλαγή των επιπέδων των ορμονών στον οργανισμό της. Αυτή υποχωρεί σε λίγες ημέρες.
Η επιλόχειος κατάθλιψη εκδηλώνεται στο 10-15% των νέων μητέρων, συνήθως τις πρώτες 6-8 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Εμφανίζεται περίπου σε 1 στις 10 μητέρες και συνήθως εκδηλώνεται εντός ενός μήνα από τον τοκετό, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και 6 μήνες μετά.
Συχνά δεν αναγνωρίζεται από τους οικείους και δεν διαγιγνώσκεται από τους γιατρούς. Ούτε η ίδια η γυναίκα δεν κατανοεί τι της συμβαίνει: παρότι έχει φύγει από το μαιευτήριο και όλα έχουν πάει καλά,  νοιώθει ότι κάτι της συμβαίνει ενώ θα έπρεπε να αισθάνεται ευτυχισμένη.
Η αιτιολογία της επιλόχειου κατάθλιψης είναι άγνωστη. Φαίνεται ωστόσο ότι οφείλεται σε διάφορους ορμονικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Συχνά συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης είναι η "πεσμένη" διάθεση ολόκληρη την ημέρα ή κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η απώλεια του ενδιαφέροντος της μητέρας για τον εαυτό της και το μωρό, η συχνή τάση για κλάμα, η συνεχής αίσθηση εκνευρισμού, συναισθήματα ενοχής ή ανεπάρκειας, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές στον ύπνο, η αυξημένη ή η μειωμένη όρεξη για φαγητό, η μείωση της σεξουαλικής διάθεσης.
Η επιλόχειος κατάθλιψη υποχωρεί εντός μερικών εβδομάδων αλλα σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ως 2 περίπου χρόνια.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι η επιλόχειος κατάθλιψη αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά τόσο ψυχοθεραπευτικά, όσο μέσω φαρμακευτικής αγωγής και δεν υπάρχει κανένας λόγος για μία μητέρα να υποφέρει χωρίς βοήθεια.
Σε υποψία ύπαρξης επιλόχειας κατάθλιψης απευθυνθείτε αρχικά στο γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει ή θα σας συστήσει κάποιον πιο ειδικό.
Η στήριξη του συντρόφου επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτή την περίοδο της ζωής.
Σημαντικό: Μην αισθάνεστε ντροπή για αυτό που σας συμβαίνει, δεν είστε κακή ή ανεπαρκής μητέρα. 

Η Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη είναι Μαία, απόφοιτος του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης.
Είναι μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών.
Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στα Γ. Ν. Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο” και “Παπαγεωργίου” και την ίδια περίοδο ολοκλήρωσε πτυχιακή εργασία με θέμα “Ca μαστού: οιστρογονικοί και προγεστερονικοί υποδοχείς, προγνωστικοί δείκτες, το ογκογονίδιο c-erb-B2 (HER-2/neu)”.
Έχει εργαστεί σε ιδιωτικά μαιευτικά – γυναικολογικά ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη παρέχοντας συμβουλευτική μαιευτική φροντίδα σε εγκύους και λεχωίδες καθώς και σε τμήματα του μαιευτηρίου ΙΑΣΩ Αμαρουσίου (χειρουργεία, μονάδα εντατικής νοσηλείας ενηλίκων, μαιευτικοί-νοσηλευτικοί όροφοι).
Έχει πραγματοποιήσει εθελοντικά ενημερωτικές ημερίδες με θέμα τον οικογενειακό προγραμματισμό σε σχολεία της Αττικής καθώς και στο Α.Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της ενημερωτικής εκστρατείας του τμήματος Μαιευτικής για την αντισύλληψη και συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα με θέμα “Επείγουσες καταστάσεις στο τρίτο τρίμηνο της κύησης- Ο ρόλος της μαίας”.
Έχει παρακολουθήσει ελληνικά και διεθνή μαιευτικά και γυναικολογικά συνέδρια καθώς και εξειδικευμένα σεμινάρια με ποικίλη θεματολογία όπως: yoga εγκύων, ρεφλεξολογία, θηλασμός και διατροφή, καρδιοτοκογραφία, ΚΑΡΠΑ κτλ.
Έχει αρθρογραφήσει σε διαδικτυακά sites και περιοδικά για τη μητρότητα.
Γεννήθηκε στο Λαύριο Αττικής. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα, είναι παντρεμένη με τον ιατρό πνευμονολόγο Δ. Ζαχείλα και μητέρα ενός αγοριού.