ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: 10 ιστορικές προσωπικότητες και οι πιθανές ψυχικές διαταραχές τους


Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν αυξημένες περιπτώσεις ψυχικής διαταραχής σε πολιτικούς ηγέτες και δημιουργικές ιδιοφυΐες απ’ ότι στο γενικό πληθυσμό.

Εδώ ακολουθεί μια υποθετική ματιά στην ψυχική υγεία 10 μεγάλων στοχαστών της ιστορίας.

1. Αβραάμ Λίνκολν / Κατάθλιψη

Ο «Μεγάλος Ηγέτης» κατάφερε να καθοδηγήσει τις ΗΠΑ σε μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της ιστορίας της, παρόλο που υπέφερε από σοβαρή κατάθλιψη στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

2. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν / Διπολική Διαταραχή

Όταν ο μεγάλος συνθέτης πέθανε από ηπατική ανεπάρκεια το 1827, βρέθηκε ότι έπαιρνε φάρμακα για τα πολλά προβλήματα υγείας που είχε για δεκαετίες από το αλκοόλ

3. Μιχαήλ Άγγελος/ Αυτισμός

Είναι να απορεί πώς κάποιος μπορούσε να ζωγραφίσει κάτι τόσο μεγάλο όσο την οροφή της Καπέλας Σιστίνας. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Biography το 2004, η πνευματική ρουτίνα του Μιχαήλ Άγγελου μπορεί να οφειλόταν σε ψυχική διαταραχή.

4. Κάρολος Ντίκενς/ Κατάθλιψη

Στα 30 του, ο Ντίκενς ήταν ο πιο διάσημος συγγραφέας στον κόσμο. Ήταν πλούσιος και φαινόταν ότι δεν του έλειπε τίποτα. Όμως, μετά από μια απίστευτα δύσκολη παιδική ηλικία, όπου ο συγγραφέας εργαζόταν σε ένα εργοστάσιο κατασκευής μποτών και ζώντας μόνος του αφού ο πατέρας του καταδικάστηκε σε φυλάκιση, ο Ντίκενς άρχιζε να πέφτει σε κατάθλιψη με την αρχή κάθε νέου μυθιστορήματος.

5. Κάρολος Δαρβίνος/ Αγοραφοβία

Οι ψυχολόγοι εξακολουθούν να αναρωτιούνται για το ποια ακριβώς ήταν τα προβλήματα από τα οποία υπέφερε ο Δαρβίνος, αλλά όποια κι αν ήταν, ήταν σοβαρά.  Ενώ επικεντρωνόταν στα σωματικά του συμπτώματα ως αιτία όλων των ταλαιπωριών του, το συνεχές τρέμουλο, η ναυτία, το υστερικό κλάμα και οι οπτικές ψευδαισθήσεις (μεταξύ άλλων) φαίνεται ότι προκλήθηκαν κυρίως από μια σοβαρή περίπτωση αγοραφοβίας που τον κράτησε ουσιαστικά κλινήρη από την ηλικία των 30 ετών.

6. Ουίνστον Τσώρτσιλ/ Διπολική Διαταραχή

Όπως και ο Λίνκολν, ο Τσόρτσιλ ήταν ένας μεγάλος ηγέτης που ασχολείτο όχι μόνο με τη διεθνή διαμάχη αλλά και ταυτόχρονα με τα ψυχικά του προβλήματα. Στα 30 του, παραπονέθηκε στους φίλους του ότι ήταν κυνηγημένος από το μαύρο σκυλί της κατάθλιψης. Καθόταν στα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ και σκεπτόταν να αυτοκτονήσει.

7. Βασλάβ Νιζίνσκι/ Σχιζοφρένεια

Θεωρούμενος ως ο μεγαλύτερος άνδρας χορευτής της εποχής του, φημίζεται για τις επικές επιδόσεις του, τα γιγαντιαία άλματα και την ικανότητά του να χορεύει στα δάχτυλα των ποδιών (en pointe), κάτι ασυνήθιστο μεταξύ των ανδρών χορευτών εκείνη την εποχή. Όταν ασχολήθηκε με την χορογράφηση μπαλέτου, η σύγχρονη οπτική του για το χορό, τον οδήγησε στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών. Μέχρι ο Νιζίνσκι να γίνει 26 ετών, τα συμπτώματα της διαταραχής του επηρέαζαν τη δουλειά του. Πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του μπαινοβγαίνοντας στα ψυχιατρικά νοσοκομεία για εβδομάδες κάθε φορά χωρίς να αναφέρει τίποτα σε κανέναν.

8. Κουρτ Γκέντελ/ Καταδιωκτικές Ψευδαισθήσεις

Ο Γκέντελ ήταν ένας σπουδαίος λογοτέχνης και μαθηματικός, καθώς και ένας σύγχρονος και μεγάλος φίλος του Albert Einstein. Η υπερεφυϊα του Einstein ίσως να τον έκανε να φαίνεται λίγο περίεργος για τον μέσο άνθρωπο, αλλά δεν φαίνεται να υπέφερε από πραγματική ψυχική ασθένεια. Ο Γκέντελ, από την άλλη πλευρά, πίστευε ότι κάποιος προσπαθούσε να τον δηλητηριάσει. Ήταν τόσο σίγουρος για αυτή την ψευδαίσθηση, ειδικά αργότερα στη ζωή του, που έτρωγε μόνο τα φαγητά που είχε μαγειρέψει η γυναίκα του και συνήθως την έβαζε να τα δοκιμάσει πρώτα, για να είναι σίγουρος. Όταν η γυναίκα του νοσηλεύθηκε για έξι μήνες, ο Γκέντελ σταμάτησε να τρώει και πέθανε από ασιτία.

9. Λέων Τολστόι/ Κατάθλιψη

Ο Τολστόι δεν υπέφερε από εμφανή σημάδια κατάθλιψης μέχρι τη μέση ηλικία, αλλά όταν η κατάθλιψη τον χτύπησε, τον χτύπησε σκληρά. Υπέφερε από σοβαρές αλλαγές προσωπικότητας, αμφισβητώντας ουσιαστικά τα πάντα στη ζωή του. Συχνά συζητούσε την παραχώρηση όλων των περιουσιακών του στοιχείων, την απόσυρσή του ως μοναχού και τη φύση των θρησκευτικών πεποιθήσεών του (ή της έλλειψής των).
παρόλο που προερχόταν από μια πλούσια οικογένεια και ήταν διάσημος ως συγγραφέας και πατέρας 13 παιδιών, τελικά οι δαίμονες τον οδήγησαν να σκεφθεί σοβαρά την αυτοκτονία. Έγραψε σε μια επιστολή: Η πιθανότητα να αυτοκτονήσουμε έχει δοθεί στους ανθρώπους και επομένως μπορεί οποιοσδήποτε να αυτοκτονήσει. Τελικά ο Τολστόι απομακρύνθηκε από τη δίνη της κατάθλιψης, όταν ήρθε πιο κοντά στον Χριστιανισμό.

10. Ισαάκ Νεύτων/ Διπολική διαταραχή, Αυτισμός, Σχιζοφρένεια

Ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες όλων των εποχών είναι επίσης και μία από τις δυσκολότερες ιδιοφυΐες προς διάγνωση. Όμως οι ιστορικοί συμφωνούν ότι είχε αρκετές διαταραχές. Ο Νεύτων υπέφερε από τεράστια αστάθεια στις διαθέσεις του, εμφανίζοντας διπολική διαταραχή, σε συνδυασμό με ψυχωσικές τάσεις. Η αδυναμία του να συνδεθεί με ανθρώπους, μπορούσε να τον τοποθετήσει στο φάσμα του αυτισμού. Είχε επίσης την τάση να γράφει γράμματα γεμάτα με τρελές παραληρητικές ιδέες, που ορισμένοι ιατρικοί ιστορικοί πιστεύουν έντονα ότι υποδηλώνουν σχιζοφρένεια. Είτε υπέφερε από μία ή ένα συνδυασμό αυτών των σοβαρών ψυχικών διαταραχών, αυτές δεν τον εμπόδισαν να εφεύρει τον Λογισμό, να εξηγήσει τη βαρύτητα και να δημιουργήσει τηλεσκόπια, ανάμεσα στα άλλα σπουδαία επιστημονικά του επιτεύγματα.