ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ BAYER ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΝΤΡΟΠΗΣ


Έχουμε αναφέρει ότι μας αρέσει η ιστορία ιδιαίτερα εκείνης που άπτεται με ιατρικά θέματα. Σήμερα θα ασχοληθούμε επιγραμματικά με την ιστορία της Bayer  λόγω και της πρόσφατης εξαγοράς της Monsanto από την Bayer

Ξετυλίγομαι το κουβάρι όπου η μαμά-εταιρεία η IG Farben δημιουργεί τις εταιρείες BASF, Bayer, Hoechst, Agfa και άλλες μικρότερες και αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινοπραξία σε όλο τον κόσμο.

Ιδρύθηκε το 1925 και οι επιστήμονες της έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις στη χημεία και τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Εκτός από τις σπουδαίες ανακαλύψεις, οπως η ασπιρίνη, που αποδεδειγμένα πρόσφεραν στην ιατρική είχε και παράπλευρες δραστηριότητες που δεν τιμούν καθόλου την ιστορία της


·       Ήδη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο στα εργαστήρια της IG Farben πραγματοποιήθηκαν έρευνες, παρασκευάστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν διάφορα αέρια χημικού πολέμου, όπως   «αέριο μουστάρδας» που απέφεραν εκατομμύρια  νεκρούς

·       η ανακάλυψη και η παρασκευή της ηρωίνης, που την λάνσαρε ως αντιβηχικό φάρμακο και ως μη εθιστικό υποκατάστατο της μορφίνης και πωλούνταν ελεύθερα από το 1898 ως το 1910

·       Ήταν το διασημότερο βιομηχανικό τραστ αλλά και σημαντικότατος χρηματοδότης λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του 3ου Ράιχ.

·       Στήριξε οικονομικά τους ναζί με ιδιαίτερη ένταση πριν και μετά την κατάληψη της εξουσίας από αυτούς και έδιωξε -μέχρι το 1938- όλους τους Εβραίους υπαλλήλους της.

·       Τον Φεβρουάριο του 1941 ο Heinrich Himmler των SS υπέγραψε διαταγή κατασκευής εργοστασίου συνθετικού πλαστικού κοντά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Monowitz, γνωστό σαν Auschwitz III. Το Auschwitz Ι ήταν διοικητικό κέντρο, το Auschwitz ΙΙ κέντρο εξολόθρευσης.

·       Η IG Farben εξαρτιόταν από την απλήρωτη εργασία των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, «προσλαμβάνοντας» 30.000 κρατούμενους (δούλους, στην πραγματικότητα) από το γειτονικό της στρατόπεδο Auschwitz και αντικαθιστώντας τους κάθε φορά που κάποιος πέθαινε.


·       Μια από τις θυγατρικές της κατασκεύαζε το δηλητηριώδες αέριο Zyklon B, που σκότωσε πάνω από ένα εκατομμύριο άτομα κατά το Ολοκαύτωμα. Το αέριο αυτό ήταν ένα φυτοφάρμακο με βάση το κυάνιο, κατασκευασμένο από μια θυγατρική του τραστ, την Degesch.

·       Μέλη του προσωπικού της Bayer στην IG Farben έκαναν ιατρικά πειράματα στους τρόφιμους του Auschwitz, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen, κυρίως στο Μπλοκ 20 του Birkenau. Οταν το στρατόπεδο το απελευθέρωσε ο Κόκκινος Στρατός, από τους 9.792 ζωντανούς κρατούμενους οι 9.054 ήταν Εβραίοι.

Το τραστ διαλύθηκε στις επιμέρους συνιστώσες του από τους Συμμάχους κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κι ενώ πολλοί καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου στη Νυρεμβέργη, κανένα από τα στελέχη της IG Farben δεν εξέτισε ποινή μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών και όλοι ήταν σε θέση να συνεχίσουν την εταιρική τους σταδιοδρομία.

Στη δίκη της IG Farben κατά το 1947-48, το δικαστήριο επέδειξε τεράστια επιείκεια, δικάζοντας 23 διευθυντές της, από τους οποίους καταδικάστηκαν μόλις 13 σε διάφορες ποινές. Το 1951 απελευθερώθηκαν όλοι τους, από τον Αμερικανό τότε ύπατο αρμοστή.

Σταμάτησαν οι δραστηριότητες εδώ? Ασφαλώς και όχι!!

Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Bayer ανεξαρτητοποιήθηκε και πάλι και σαν να μην είχε συμβεί ποτέ τίποτα, και καθιερώθηκε σε πολύ λίγα χρόνια ως μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου.

‘Όμως, για να κρύψει το παρελθόν της και να συνεχίσει την εταιρική ηγεμονία της στις ΗΠΑ, η Bayer ενορχήστρωσε μια συγχώνευση με την Monsanto το 1954, που οδήγησε στην Mobay Corporation.
Το 1967, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αποφάνθηκε υπέρ της παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ και διέταξε τη Monsanto να «επιστρέψει» το 50 τοις εκατό της Mobay στη Bayer. 
Τώρα πάλι επανέρχονται  υπό τις ευλογίες του Τραμπ

Ποιες  εφευρέσεις αερίων χημικού πολέμου συνεχίστηκαν και μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα.

·       Το Sarin, το αέριο που χρησιμοποιήθηκε στο Τόκιο σε επίθεση στο μετρό το 1995 και σκότωσε 12 ανθρώπους, και πιο πρόσφατα, κατά της Συρίας σκοτώνοντας με μιάς 1.200 σουνίτες αντάρτες.
·       
τεχνολογίες για τη μετάλλαξη του καλαμποκιού αλλά και φυτοφάρμακα. Εν ολίγοις ψεκάζουμε με τα φυτοφάρμακά  τις μεταλλαγμένες τροφές που φτάνουν στο πιάτο μας και έπειτα, όταν αρρωσταίνουμε, παίρνουμε το χημικό χάπι της για να αντέξουμε.