ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΑΥΡΙΟΥ: ΓΡΙΠΗ ΚΑΙ ΘΥΛΑΣΜΟΣ

Η κ Φανή Δαμαρλάκη μας, μαία και συντοπίτισσα, εστειλε από την προσωπική της ιστοσελίδα (https://www.maia.authorway.com/)  ένα ενδιαφερον αρθρο και το αναδημοσιευουμε

Η γρίπη είναι μια οξεία μεταδοτική ασθένεια της αναπνευστικής οδού που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης που μολύνουν τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες.
Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρές επιπλοκές και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά, μεταξύ άλλων, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές σχετιζόμενες με τη γρίπη.
Το μητρικό γάλα παρέχει προστασία έναντι πολλών αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης και της γρίπης.
Μια μητέρα με πιθανή ή επιβεβαιωμένη γρίπη θα πρέπει να λάβει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να αποφύγει τη διάδοση του ιού στο βρέφος, ενώ συνεχίζει να το θηλάζει.

Μπορεί η γρίπη να μεταδοθεί μέσω του μητρικού γάλακτος;

Όχι.

Η γρίπη δεν μεταδίδεται στα βρέφη μέσω του μητρικού γάλακτος. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού (με το βήχα, το φτέρνισμα, την ομιλία ή με το άγγιγμα μολυσμένης επιφάνειας με το χέρι και κατόπιν το άγγισμα του στόματος ή της μύτης).

Πρέπει οι μητέρες να συνεχίσουν να θηλάζουν αν έχουν γρίπη ή έρθουν σε επαφή με κάποιον που πάσχει από γρίπη;
Ναί.
Το μητρικό γάλα περιέχει αντισώματα και άλλους ανοσολογικούς παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του βρέφους από τη γρίπη. Το μητρικό γάλα είναι η συνιστώμενη πηγή διατροφής για το βρέφος, ακόμη και όταν η μητέρα είναι άρρωστη. Εάν η μητέρα είναι καταπονημένη και δεν μπορεί να ταΐσει το μωρό της, ένας άλλος υγιής φροντιστής πρέπει να φροντίζει να σιτίζει το μωρό με αντλημλενο μητρικό γάλα. Πριν από το θηλασμό ή την άντληση του μητρικού γάλακτος, οι μητέρες πρέπει να πλένουν καλά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό. Επειδή η παροχή γάλακτος μπορεί να μειωθεί παροδικά αν η μητέρα ασθενεί, καλό είναι να λαμβάνει πάντα βοήθεια από εκπαιδευμένο στο θηλασμό επαγγελματία υγείας.

Μπορούν τα βρέφη που έχουν γρίπη να συνεχίσουν να θηλάζουν;

Ναί.

Όταν ένα βρέφος έχει γρίπη, η μητέρα θα πρέπει να ενθαρρύνεται να συνεχίσει τον θηλασμό ή να προσφέρει το μητρικό γάλα στο βρέφος της. Τα βρέφη που είναι άρρωστα χρειάζονται υγρά για να παραμείνουν ενυδατωμένα και το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη επιλογή. Το αντλημένο μητρικό γάλα μπορεί επίσης να χορηγηθεί από ένα κύπελλο, σύριγγα ή μπιμπερό αν το βρέφος δεν μπορεί να θηλάσει απευθείας από μαστό.

Υπάρχουν ειδικές προφυλάξεις για τις γυναίκες που βρίσκονται σε τοκετό ενώ πάσχουν από γρίπη;

Ναί.

Τα νεογνά που έχουν προσβληθεί από ιούς της γρίπης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Υπάρχουν συγκεκριμένες ιατρικές συστάσεις για αυτές τις περιπτώσεις.
Εάν ο άμεσος θηλασμός διακόπτεται λόγω προσωρινού διαχωρισμού της μητέρας και του παιδιού, η θηλάζουσα μητέρα πρέπει να ενθαρρύνεται αντλεί το γάλα της έτσι ώστε το βρέφος να συνεχίσει να το λαμβάνει.

Πώς μπορεί μια θηλάζουσα μητέρα με γρίπη να προστατεύσει το βρέφος από το να αρρωστήσει;

Μια μητέρα με γρίπη θα πρέπει να λάβει προφυλάξεις για να αποφύγει τη διάδοση της γρίπης στο βρέφος της (ανεξάρτητα από τη μέθοδο διατροφής), επειδή τα βρέφη βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών σχετιζόμενων με τη γρίπη. Αυτές οι προφυλάξεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για βρέφη ηλικίας μικρότερης των 6 μηνών επειδή δεν μπορούν να εμβολιαστούν κατά των ιών της γρίπης. Οι μητέρες με γρίπη θα πρέπει να πλένουν καλά και να στεγνώσουν τα χέρια τους με σαπούνι και νερό πριν αγγίξουν το βρέφος ή οποιοδήποτε αντικείμενο το οποίο θα αγγίξει το βρέφος.

Πώς μπορούν οι φροντιστές να αποτρέψουν τη μετάδοση της γρίπης σε βρέφη;

Για την προστασία των βρεφών, ειδικά εκείνων ηλικίας κάτω των 6 μηνών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, πρέπει οι γονείς, τα αδέλφια, τα άλλα μέλη του συγγενικού περιβάλλοντος να λαμβάνουν ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις).
Οι καθημερινές προληπτικές ενέργειες, όπως η αποφυγή της στενής επαφής με άρρωστα άτομα, η κάλυψη της μύτης και του στόματος του ατόμου με γρίπη, η σωστή υγιεινή των χεριών μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία όλων των βρεφών από τη γρίπη.
Τα βρέφη που θηλάζουν είναι λιγότερο ευάλωτα σε λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών αναπνευστικών ασθενειών, από τα βρέφη που δεν θηλάζουν. Όταν η μητέρα έχει γρίπη, το μητρικό της γάλα περιέχει αντισώματα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του βρέφους από τη γρίπη, ακόμα και όταν η μητέρα είναι άρρωστη.

Είναι ασφαλές το εμβόλιο γρίπης για θηλάζουσες μητέρες και βρέφη;

Ναί.

Ο εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ασφαλής για τις θηλάζουσες γυναίκες και τα βρέφη τους ηλικίας 6 μηνών και άνω. Στην πραγματικότητα, οι γυναίκες που λαμβάνουν το εμβόλιο της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού αναπτύσσουν αντισώματα κατά της γρίπης που μπορούν να μεταφερθούν στα βρέφη τους μέσω του μητρικού γάλακτος.
Ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης συνιστάται για όλα τα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω (εκτός από σπάνιες περιπτώσεις) είναι ιδιαίτερα
σημαντικός.

Τα αντιιικά φάρμακα για τη γρίπη είναι ασφαλή για τις μητέρες που θηλάζουν;
Ναί.
Ενώ τα δεδομένα σχετικά με την επίδραση των συνιστώμενων σήμερα αντιιικών φαρμάκων κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι περιορισμένα, συνιστάται η χορήγησή τους για τον περιορισμό του υψηλού κινδύνου επιπλοκών της γρίπης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα και τη γαλουχία, πάντοτε πρέπει να λαμβάνετε τη συμβουλή του επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.